Maribor 2012
29.07.2016

Delo.si: Špasfest, festival s srednjeveškim priokusom

Delo.si: Špasfest, festival s srednjeveškim priokusom

V treh dneh se bo v Mariboru zvrstilo več kot 30 dogodkov.

Maribor - S prikazom kmečkih uporov na Slovenskem se bo 3. septembra začel tradicionalni Špasfest, že 11. po vrsti. Programska vodja festivala Tatjana Mileta obljublja bogat kulturno umetniški program za različne generacije obiskovalcev, in to povečini brezplačno.

V okviru tridnevnega festivala v organizaciji Gospodarsko interesnega združenja (GIZ) Stari Maribor se bo na mestnih ulicah in trgih zvrstilo trideset dogodkov z več kot dvesto nastopajočimi. Tematsko je razdeljen po dnevih, pri čemer bodo rdeča nit festivala štiri tržnice z več kot 40 stojnicami. Srednjeveška tržnica je že leta železni repertoar Špasfesta, obiskovalci pa se bodo lahko ustavili še na kulinarični tržnici Chefla na Trgu svobode, kjer bodo v organizaciji Zavoda 13 na stojnicah ponujali hrano in pijačo iz srednjega veka v sodobni obliki, ter v srednjeveškem in turškem taboru.

Stalnica Špasfesta so še srednjeveške igre in delavnice ter klovnske predstave in eksperimentalni kotiček Centra eksperimentov Maribor, medtem ko med novostmi letošnjega festivala organizatorji izpostavljajo predstavo Grafoskop v depoju Pokrajinskega muzeja Maribor, monosatiro Svetlane Makarovič Prekleti kadilci v Kavarni Vinag v izvedbi Bojana Maroševiča in monokomedijo Lolita (avtorica, režiserka in igralka Katja Markež), ki bo pravtako v Vinagovi kavarni.

Festivalski petek bo glasbeno obarvan, saj si bodo sledili koncerti glasbene šole Kud Coda, učencev Waldorfske šole, pevke Marie Masle in akustičnega dua Be Acoustic. Zadnji dan pa bodo na račun prišli ljubitelji plesa, na Trgu svobode se bodo namreč s tangom, zumbo, flamenkom, orientalskim plesom, swingom in še čem predstavile različne plesne skupine.

Med prireditvami velja omeniti še Poslikavo obraza, kjer bo Rihard Bandelj predstavil svojo spremenjeno vizijo srednjeveških žensk v kombinaciji s poslikavo obraza, ter voden ogled po Mariboru (zbirno mesto pri vodnjaku pod gradom) z naslovom Ko spregovori obzidje. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili zgodbam srednjeveškega Maribora.

Robert Galun, Maribor
tor, 01.09.2015, 15:00

http://www.delo.si/novice/slovenija/spasfest-festival-s-srednjeveskim-priokusom.html