Maribor 2012
28.08.2013

Večer: ´Mariborski Špasfest letos v nekoliko krajši izvedbi´

Večer: ´Mariborski Špasfest letos v nekoliko krajši izvedbi´

Festival s srednjeveško vsebino Špasfest bo letos najkrajši v svoji devetletni zgodovini. Čeprav bo trajal le dva dni - v petek in soboto, bo obiskovalcem po besedah direktorice Gospodarsko interesnega združenja Stari Maribor Tatjane Mileta nudil bogat program. Njegov glavni namen je še vedno oživitev središča mesta.Namen festivala Špasfest je oživitev mestnih trgov z novimi vsebinami, privlačnimi za lokalno prebivalstvo in turiste. "Takšni dogodki so pomembni za razvoj kulturnega turizma, ki ni zanemarljiv, saj predstavlja najhitreje rastočo vejo gospodarstva," je poudarila direktorica Gospodarskega interesnega združenja Stari Maribor Tatjana Mileta.

Med letošnjimi novostmi so delavnice in eksperimentalni kotiček Centra eksperimentov Maribor, tematsko druženje na splavu po reki Dravi ter tržnica rokodelcev, izdelovalcev izdelkov domače in umetnostne obrti ter likovnih umetnikov z naslovom Art and Craft na Trgu svobode. Slednja bo potekala v sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo (MRA), ki se je skupaj z Mestno občino Maribor vključila v projekt Central Markets, katerega namen je prav tako oživitev mestnih trgov z novimi vsebinami, privlačnimi za lokalno prebivalstvo in turiste.

Festival predstavlja preplet gledališča in glasbe, rdeča nit pa še vedno ostajajo predstavitve srednjeveških dejavnosti, kot so srednjeveške tržnice, povorke in predstavitve starih obrti in običajev, ki bodo potekale na ulici med Trgom svobode in Grajskim trgom.

Stalnica ostajajo aktivnosti in predstave za otroke, plesni večeri v Hiši Zahir in predstave v Vetrinjskem dvoru. V Ateljeju kuhanja Arty bo Večer z velikimi mojstri peres in besede, v okviru potujoče predstave Safari Tour Maribor pa bodo lahko obiskovalci s turističnim vlakcem raziskovali zanimive kotičke Maribora.

Povezava: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2013082805949995