Maribor 2012
30.07.2012

PROJEKT EU&MB

PROJEKT EU&MB

06.06.2008 - FRANCOSKI VEČER, EU&MB

Projekt EU&MB se je iztekel. Zadnji večer smo preživeli nadvse svečano. Odličen program, častni gostje, neverjetna atmosfera... Tokrat se je predstavila Francija z večerom francoskih šansonov. Diva šansona Mouron in njen spremljevalec na klavirju, Terry Truck, sta vse zbrane navdušila z dobrim programom in izredno kvalitetno izvedbo. Stara dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor je bila nabito polna, slavnostni govornik, minister za obrambo Republike Slovenije, g. Karl Erjavec, pa je pohvalil projekt in njegovo poslanstvo ter z izjavo, da se v Mariboru počuti kot doma, pridobil simpatije vseh prisotnih. Francija ni bila izbrana naključno. Slovensko predsedovanje Evropski uniji se zaključuje in prevzema ga Francija. Leto medkulturnega dialoga pa še traja in projekti, kot je bil EU&MB, bodo dosegli, da bo vsak dan posvečen temu velikemu cilju in to ne le letos.

Projekt EU&MB je bil organiziran ob močni podpori sponzorjev. Med njimi lahko posebej izpostavimo Raiffeisen banko, ki je velikodušno podprla prizadevanja Muzeja narodne osvoboditve Maribor in GIZ-a Stari Maribor, in Slovensko narodno gledališče Maribor, ki se je izkazalo kot izreden sogovornik in sodelavec pri organizaciji. Seveda se moramo zahvaliti tudi drugim številnim sponzorjem: Pošta Slovenije, ŠOUM, Nigrad, Terme Maribor, Gledališka kavarna, Vinogradništvo Rožman idr. Hvala!

Zadnja prireditev, francoski večer, je potekal pod pokroviteljstvom Ministrstva za obrambo Republike Slovenije ter Francoskega inštituta v Ljubljani. Mestna občina Maribor je bila pokrovitelj celotnega projekta. Vsem, ki so nam pomagali, se iskreno zahvaljujemo.

7.5.2008 - SLOVAŠKI VEČER, EU&MB

7. maja 2008 smo v okviru projekta, ki ga organizirata Muzej narodne osvoboditve Maribor in GIZ Stari Maribor, pod pokroviteljstvom Mestne občine Maribor, v Kazinski dvorani SNG Maribor gostili Pihalni kvintet Suchon, ki je mariborčanom predstavil slovaško kulturo.

Pihalni kvintet Suchon je ime dobil po najpomembnejšem slovaškem skladatelju dvajsetega stoletja, Eugenu Suchonu. Sestavljajo ga vodilni glasbeniki Slovaškega komornega orkestra Žilina. Kvintet je bil oblikovan že pred nastankom Slovaškega komornega orkestra, v zgodnjih šestdesetih, ko so bili glasbeniki še vedno študentje na glasbenem konservatoriju Žilina. Dva glasbenika iz prvotne zasedbe še vedno nastopata v kvintetu. Trobilni kvintet Suchon je nastopal po celi Slovaški in tudi v tujini, prirejal je koncerte za mladostnike in otroke, nastopal na raznih odprtjih, njihove nastope pa so predvajali radiji po celem svetu.


Člani kvinteta so: Jan Figura, umetniški vodja, Jozef Kovačik, Bibiana Bienikova, Štefan Ladovsky in Jan Mazan.

Večino svojega obstoja je bil kvintet znan pod imenom Pihalni kvintet Slovaškega komornega orkestra Žilina, leta 1998, ob praznovanju 90-letnice rojstva pomembnega slovaškega skladatelja, snovalca Slovaškega nacionalnega modernizma, pa se je preimenoval v Pihalni kvintet Suchon. Slovaško ministrstvo za kulturo je to leto razglasilo za leto Eugena Suchona.

Vsi, ki smo tega dne prisostvovali koncertu, smo se lahko prepričali, da je pihalni kvintet Suchon ponudil res prvovrsten glasbeni užitek.

Člani kvinteta so nas razveselili z odličnim programom:

Eugen Suchon Sonatina from the Pictures from Slovakia
(1908 - 1993) (Centenary of Eugen Suchon)
Ferenc Farkas Antiche danze ungheresi dal secolo XVII
(1905 - 2000)
Johann Christian Bach Quintet in B flat
(1735 - 1782)
Wolfgang A. Mozart Divertimento in B flat K. 270
(1756 - 1791)
Jean Francaix Quatuor à vent (1933)
(1912 - 1997)
Eugen Suchon Serenade for Wind Quintet Op. 5
(1908 - 1993) (Centenary of Eugen Suchon)

PETI KULTURNO DOGODEK V OKVIRU PROJEKTA EU&MB

V okviru projekta EU&MB, peti kulturni dogodek, bo 7. maj 2008 v Kazinski dvorani SNG Maribor, koncert Suchoň kvinteta, pihalni kvintet Državnega komornega orkestra Žilina.
Predprodaja vstopnic, SNG Maribor.
.Člani kvinteta:
- Ján Figura, flavta, umetniški vodja
- Jozef Kováčik, oboa
- Bibiána Bieniková, klarinet
- Ján Mazán, bassoon
- Štefan Ladovský, francoski rog.

TRETJI KULTURNI DOGODEK V PROJEKTU EU@MB.

Predstavitev države Romunije z gledališko predstavo v SNG Maribor, Kazinska dvorana, 21.3.2008 .
Predprodaja vstopnic SNG Maribor.

Marc Doré: Grem

Grem, klovnsko (burleskno) gledališče, je predstava o dolgoživosti, stanovitnosti in globini zvez ki obstajajo v paru. Navidezno samo dva klovna, ta dva igralca sta pravzaprav dva človeka, kot ti in jaz, ki imata temeljna vprašanja, kot v „Čakajoč Godota" Samuela Becketta. Dialog je preprost, poln humorja in z mnogimi pomeni.

Režiser: Marc Doré
Nastopata: Oana Pellea, Mihai Gruia Sandu

Oana Pellea in Mihai Gruia Sandu sta diplomirala na ugledni Romunski Akademiji za Gledališče in Film. Oana Pellea se je udeležila številnih turnej po ZDA, v Kolumbiji, na Japoskem, v Italiji, in Kanadi Dobila je nagrado za najboljšo igralko na Filmskem Festivalu v Ženevi.
Med zadnjimi kinematografskimi stvaritvami Oane Pellea je komedija „I really hate my job" (2007), režiser Oliver Parker in drama „Children of Men" (2007), režiser Alfonso Cuaron.
Mihai Gruia Sandu je prav tako znani romunski gledališki in filmski igralec. Njegovi zadnji kinematografski stvaritvi sta drama „Blood in Chocolate", režiser Katja von Garnier in „Modigliani", režiser Mick Davis.

DRUGI KULTURNO DOGODEK V OKVIRU PROJEKTA EU @ MB

Predstavitev članice EU, Avstrija

Nastop skupine :
THE KLEZMER CONNECTION -židovska glasba za poroke in zabave v SNG - KAZINSKA DVORANA 12.2.2008
Georg Winkler - klarinet
Marion Ellmer - kitara
Hubert Kellerer - harmonika
Bernie Rothauer - bobni, kitara
Peter Aradi - kontrabas

Predprodaja vstopnic: SNG Maribor